RESA I SLÄKTENS SPÅR 7 - 10 AUG 2006
Efter att ha gjort en hel del av min släktforskning med hjälp av diverse datamedie ville jag se i verkligheten hur det ser ut på de platser jag funnit anor. Jag ville även återse en del platser som jag besökt i min barndom och se om minnena stämmer.
Denna resa gick till Falbygden och släkt på fars sida.
Dag 1
Första anhalt Dala kyrka.
Kopplingarna hit är tidig 1800 och 1700 talet så tron att hitta gravstenar var orealistisk.
Jag åkte vidare till Kungslena. Här skall farmors mor och far finnas, döda början 1900 tal. Jag hitta inga gravar här heller
Kungslena var ett trivsamt ställe, det andades frid över byn. Jag var uppe och vände på Enebacken, den del av byn där farmor tillbringade sin barndom hos sin mormor och morfar Carl Andersson och Maria Andersdotter. Idag var området bebott som sommarställen. Stugorna var nog kraftigt renoverade, men man kunde ana hur backstugorna såg ut där de låg i en enebacke upp mot Lena borg.
Jag fortsatte därefter vågen mot Dimbo. Här bodde farmors farfar, Carl Larsson. Enligt historien gifte han sig med fel flicka och blev förskuten hemmaifrån och arvslös, se dag 3. Han börjde på ett garveri här i Dimbo. Garveriägaren skulle skaffa bostad och flyttade ett hus åt honom. Han tog dock hjålp av utomstående hantverkare. Flyttningen tog lång tid att genomföra och fick därför av de lokala snickarna heta Hastverket.Tiden är nu ca 1860. Torpet skulle ligga på vägen från Dimbo mot Skövde uppe vid kanten av Varvsberget. Jag åkte upp en lämplig väg som jag tyckte skulle passa och hamnade till slut på gårdsplanet till Dimbohus. Kom i samspråk med ägaren , Brissman. Han hade svaga aningar om att det skulle hade funnits något däromking. Han pekade neråt en potatisåket och sa att det fanns en liten skylt i diket där det kunde stå nåt. Jo då det visade upp till Hastverket som låg upp skogsbrynet.
Vad som var mer kul var att när jag berättade vilka som bodde på Hastverket, barnen Carl, Oskar, Lars och Ester, som bodde kvar i Dimbo som vuxen och var bla postbrevbärare, sa han "Post-Esters kärra har jag den köpte jag på auktion häromåret." Post Ester hämtade posten i Ekedalen och gick med den i kärran till Dimbo.
Brissman blev glad att höra lite om historia runt kärran. Det finns även avbildad i Dimbobygdens årsbok 1982 men den kopplingen hade han inte gjort då.
På eftermiddagen var jag hos faster Ingrid i Tidaholm och fick höra hennes minnen och se hennes bilder. Hon hade ett brev från USA en tremänning Ebba Freden .Brevet var daterad 192... från Winthrop Minn.Ebba var gift Falk och reste med dotter Ulla.
Väl hemma kunde jag se att sockerbagarsonen Konrad Falk, född i Skövde reste tillsammans med sin bror 1 gången 1911 till en farbror i Winthrop. Nästa gång Konrad reser tillbaka till USA är 1926. Ebba och Ulla reser 1927. Detta måste vara familjen.
Ett annat frågetecken jag tror vi rättade ut var : Jag minns att farmor pratade om en David som var bonde i Östergötland.Hittills har jag inte kunnat identifiera på vilket sätt han hörde till släkten eller om han bara var en bekant.Det kom Men vem och var ?. Helvi är ett relativt ovanligt efternamn så jag kunde se att hon dött i Vadstena 1985. Hon var då änka, efter vem ? Jo en David Andersson då boende på Hunnerstorp Bjälbo socken.
Dag 2
Sökte fler gravar i Tiarp. Den nya kyrkan var från 1911 och vad jag sökte var äldre. Den gamla kyrkogåden finns kvar me n inte mycket var bibehållet.
Resan gick vidare till Häggum, farfarsfars hembygd.
Kyrkan
Här hittade jag den enda graven under resan. Det är Farfars farbror och kusiner.
Farfars farfar Anders Johansson , född 1817, och mor Inga Jonsdotter bodde på en gård Stora Gåran.Gården har funnits i släkten åtminstone en generation tillbaka, längre vet jag inte idag. Barnen Johan August gifte sig i Tiarp, Emil Valfrid och Karl Vilhelm drog till USA,Anna Wilhelmina gifte sig med en Soldat Petter Örn och levde grannar, Gustav övertog och brukade f
fädernegården, en syster Inger finns också.
Gustav fick tre barn, Olga, Nils och Rupert. Dessa bodde ogifta och brukade gården till 1970 talet. Innan Rupert dog skänkte han all dokumentation om gården till Häggums hembygdsförening som vårdar dessa ömt. Det är allt från lagfarter testamenten, diverse domslut, brev , kvitto, deklartioner mm sedan 1840. En stor skatt som jag bara han bläddra sporadiskt i.Bengt Kindbom som visade den för mig kunde berätta en hel del om Granqvistarna, hans far hade bott grannar med dom fram till 1930 talet. Bengt tog mig äen på en guidad tur till St Gåran. Huset är rivet, kvar finns grund och murstock
Hembygdsföreningen hade varit med vid rivningen och tagit tillvara bla en kakelugn. Området , det låg 5 - 6 gårdar här, är något slags kulturhistoriskt minne.
Så här såg huset ut på ett foto som var bevarat i den gamla prästgården ?
Nästa anhalt var Vilske-Kleva. Här är farmor född 1893.
Kyrka, inga kända gravar
Farmors far Karl August Borg var knekt och bodde i Soldatbostället Törestorp. Gårdarna Törestorp hittade jag men ej soldatstället. Jag träffade ett äldre par som beskrev var det låg och att kanske någon sten fanns kva. Det får bli ett mål nästa gång. Det roliga var att paret mindes mycket väl Karl och hans då andra fru Ada. Karl var då inte längre knekt utan skogsvaktare på Mösseberg. Jag fick höra en skrönor bla annat att det fanns en fosterson Erik med i bilden.Han levde till 1994 men jag tror inte någon i vår släkt hade kontakt.
Jag stannade till hos Falbygdens Släktforskarförening för att se vad de hade. Man behöver ha riktigt gott om tid för att leta.
På vägen tillbaka till Tidaholm stannade jag till i Tiarp igen. Jag skulle hitta Lilla Skattegården där pappa är uppväxt. Det finns 4 st Lilla Skattegårdar i Tiarp så jag tog naturligtvis fel, men blev visad till den rätta. Kvar på granngården skulle bo Astrid och Bertil Frölin, tremänningar till pappa.
Farfarsmorfar delade gården i två delar, en del till varsin syster. Clara gifte sig med Granqvist, Johanna med Frölin.Jag har nog inte räffat dessa på 40 år men ganska snart visste de vem jag var.
Dag 3
Återvänder till Dala och försöker följa ett spår som börjar med Gustav Hasselberg 1708-1777 på Valltorp Dala. Hans son flyttar till en gård Stensgården. När jag skall till Valltorp passerar jag ett ställe som heter Stenåsen. Tar fel och tror att det är Stensgården , så jag åker fram och träffar de som bor där. Vi kommer ganska snabbt att det inte stämmer men jag fick se en del om deras släkt, de hade gett ut en bok om den. Jag borde begripa att det var fel för det var en lite "finare" gård.
I Valltorp hitta jag en gården där paret visste att gården gått i släkten ett tag och kopplade mig ihop med modern 90åriga Karin. Hon hade gjort en hel del släktforskning och vi kom snabb fran till att vi en gemensam ana för henne 6 generationer och för mig 7 generationer tillbaka.Vi utbytte en del info. Hon var stolt över att vi var släkt med en rksdagsman Johan Johansson Friggeråker. Jag får se om jag kommer fram till samma sak.
Gården Stensgård, dit sonen Håkan flyttade låg starx intill.Håkan är farfar till Carl Larsson född på gården.Carl flyttar till Dimbo, se ovan, och är alltså farmors farfar.
Paret som nu bor på Stensgården hade bott där kanske 10 år och var inte från trakten. På gården stod det gamla bostadshuset kvar.